Ei kylttiä, vaan valheita ja sensuuria - Elisan avoin kirje 

Aiheet:

1. Kielteinen päätös opastelupahakemukseen
2. Vetoomus Tiehallinnolle ja kampanja kyltin saamiseksi
3. Tien viivästyminen antoi lisäaikaa
4. Neuvottelut Tiehallinnon kanssa Tampereella
5. Tiehallinto vaati sensuuria rikosilmoituksella uhaten
6. Päätös pysyy: ei kylttiä
7. Tiehallinto tappaa pienyrittäjiä
8. Tiehallinnon valhe
9. Edistystä vai taantumusta?
10. Ei enää sensuuria
11. Kiitokset vetoomuksen allekirjoittaneille

 

1. Kielteinen päätös opastelupahakemukseen

Olin keväällä 2008 hakenut Tiehallinnolta opastuslupaa Kasvihuoneilmiön viitoitukseen uudelta moottoritieltä. Soitin myös Tampereen Tiehallintoon, ja sain vastaukseksi, että kylttiasiat käsitellään saapumisjärjestyksessä. Soitin myöhemmin taas uudelleen, ja minulle sanottiin, että on vain kaksi hakemusta Kasvihuoneilmiön hakemuksen edellä. Mutta sitten vielä kevään aikana tuli kirjallinen ilmoitus, että kaikki kylttiasiat käsitelläänkin vasta moottoritien valmistuttua 15.11.2008 jälkeen. Lopulta en kuitenkaan voinut enää odottaa tien avaamista, vaan pyysin, että vastaus on saatava aiemmin, jonka jälkeen sain asiaan kielteisen päätöksen. Sain sen myös kirjallisena päivättynä 3.11.2008. Päätöksen olivat allekirjoittaneet Tiehallinnon lupapäällikkö Johanna Vehkala ja tekninen asiantuntija Antti Haikka. Päätös oli musertava, koska olin elättellyt toivoa, että inhimillisyydellä ja hyvällä tahdolla olisi sentään edes jotain sijaa tässä suuressa yhteiskunnallisessa organisaatiossa.

Takaisin alkuun^

2. Vetoomus Tiehallinnolle ja kampanja kyltin saamiseksi

Lupapäätöksen odottamiseen kyllästyneenä aloitin lokakuun lopulla nimien keräämisen vetoomukseen Tiehallinnolle kyltin saamiseksi, sekä käynnistin PR-pupumme Hekan kanssa kampanjan kylttiasiamme tunnetuksi tekemiseksi tienvarsimainosten, nettisivujemme ja YouTube-videoiden avulla. Heka asettui lopa kunnallisvaaliehdokkaksi numerolla 1, jota kampanjaa varten teimme videot "Kasvihuoneilmiö, Ykköstien toivo" ja "Hekan puhe: Kotipesä uhattuna!". Kymppiuutiset sai Hekasta myös materiaalia kevennykseensä.

Takaisin alkuun^

3. Tien viivästyminen antoi lisäaikaa

Suunniteltu tien avaaminen lähestyi ja muita tienvarsipaikkoja suljettiin. Lahnajärvi sai kyltin, vaikka oli päättänyt lopettaa 15.11.2008, jolloin uusi moottoritie oli suunniteltu avattavaksi, ja kyltti jouduttiin poistamaan. Tien avaaminen kuitenkin viivästyi yli kahdella kuukaudella, ja saimme lisäaikaa nimien keräämiseen.

Takaisin alkuun^

4. Neuvottelut Tiehallinnon kanssa Tampereella

Torstaina 8.1.2009 kävin Tampereella neuvottelussa Tiehallinnon kanssa, jossa Tiehallintoa edustivat Johanna Vehkala, Matti Höyssä ja Antti Haikka. Oleellisin asia, joka tapaamisessa tuli esille, oli Tiehallinnon kanta, että Kasvihuoneilmiön asia on ennakkotapaus: jos me saisimme kyltin, tulisi sata muutakin vaatimaan kylttiä. Katsoimme myös yhdessä FST5:n Obs.-ajankohtaisohjelman tekemän jutun uudesta ykköstiestä: "Erään moottoritien tarina". Kun avasimme Kasvihuoneilmiön nettisivut, Haikan silmiin osui Hekan kuva ja hän luki ääneen kuvatekstin: "Heka ampuu singolla", mutta asia jäi siihen. Kokouksen jälkeen he ystävällisesti lupasivat vielä keskustella keskenään kylttiasiastani ja vastata seuraavan viikon aikana.

Takaisin alkuun^

5. Tiehallinto vaati sensuuria rikosilmoituksella uhaten

Kuitenkin jo tapaamista seuraavana aamuna perjantaina sain tietää, että Tiehallinto aikoi tehdä rikosilmoituksen Heka-videoistamme ja nettisivujemme sisällöstä! Tiehallinnon turvapäällikkö Arto Muukkonen ilmoitti kuitenkin, ettei mitään rikosilmoitusta kuitenkaan tule, jos videot, joissa Heka ampuu singolla, poistetaan. Lupasin toimia ohjeiden mukaisesti ja videot poistettiin. Mielestäni hyvän tavan mukaan sivuillemme tietenkin lisättiin ilmoitus, jossa kerrottiin syy, miksi videoihin liittyvän uutisen linkit eivät enää toimi, sillä en voinut edes kuvitella, että minulta vaadittaisiin täydellistä sensuuria.

Nyt Tiehallinto loukkaantui entistä pahemmin, kun uutinen Hekan valmistautumisesta taisteluun oli edelleen luettavissa ja poistettujen videoiden linkeistä aukesi teksti: ”Kaksi viimeisimmistä Hekan Youtube-videoista on poistettu Tiehallinnon pyynnöstä.”. Niinpä maanantaina 12.1.2009 turvapäällikkö Muukkonen soitti minulle erittäin tuohtuneena ja vaati minua poistamaan nettisivuiltamme kaiken, missä on mainintaakin heitä loukanneista asioista ja maininnan, että Tiehallinto on pyytänyt videoiden poistamista, ja jatkoi: ”Jos et tee sitä, niin...”, mutta lopetti. Minä kysyin: ”Niin, mitä?”. Vastauksena oli hiljaisuus.

Jälleen pienyrittäjä kuitenkin taipui itseään mahtavamman edessä, ja niin lupasin poistattaa lopunkin sellaisesta materiaalista, jonka Tiehallinto katsoi loukanneen tai uhanneen itseään. Minut nöyryytettiin siis suostumaan vanhanaikaiseen täydelliseen sensuuriin. Toisaalta, mitä muutakaan tuossa tilanteessa olisin voinut tehdä kuin toivoa, että osoittaen yhteistyöhaluni voisin vastavuoroisesti toivoa heiltä inhimillisyyttä ja hyvää tahtoa. Samaan iltaan mennessä aiheeseen liittyvä uutissivu ja videolinkkikuvakkeet poistettiin Kasvihuoneilmiön nettisivulta, ja seurasi Tiehallinnon suunnalta usean päivän hiljaisuus.

Takaisin alkuun^

6. Päätös pysyy: ei kylttiä

Kokouksessa Tampereella oli luvattu vastata seuraavan viikon aikana, joten perjantaina 16.1.2009 Tiehallinnon asiakaspalvelupäällikkö Sirkka Lahtinen soitti minulle. Hän ilmoitti kielteisen lupapäätöksen edelleen pysyvän voimassa, mutta yritti lohduttaa, että ykköstien kyltitysasiaa käsitellään uudelleen kahden vuoden päästä. Kuinka pienyrittäjä muka voi kaksi vuotta odottaa?!

Takaisin alkuun^

7. Tiehallinto tappaa pienyrittäjiä

Puhelusta asiakaspalvelupäällikön kanssa tuli pitkä, koska tein hänelle täysin selväksi, mitä mieltä olen Tiehallinnon toimintatavoista: heillä on todellinen yrityksiä tappava ase, joka on opastuksen kieltäminen pienyrittäjiltä uusien moottoriteiden varsilta. He tappavat tienvarsiyrittäjiä, ja uhkaavat sitten rikosilmoituksella, kun meidän satuhahmo Heka ampuu ilotulitusraketteja deaktivoiduilla aseilla! Sanon yhä uudelleen sen, että Tiehallinto oikeasti tappaa tienvarsiyrittäjiä ja -yrityksiä, sillä yrittäjä ei ole enää yrittäjä, kun hän on yrityksensä lopettanut. Ja kaikki tämä tapahtuu tilanteessa, jossa taloustilanne ja työllisyys muutenkin heikentyvät! Tiehallinto panee tienvarsiyrittäjiä kuin teloitettavia riviin ammuttaviksi näillä kielteisillä opastuslupapäätöksillä. Politiikka näyttää olevan koko maassa selvä: pienyrittäjät pois moottoriteiden varsilta ja tilalle suurketjujen persoonattomat palvelut!

Takaisin alkuun^

8. Tiehallinnon valhe

Edellä mainittu "ennakkotapaus" ja ”kahdesta vuodesta” puhuminen paljastavat Tiehallinnon petoksen.

Lähes vuoden odotuksen ja epämääräisten kiemurtelevien lupapäätöksen lykkäysten jälkeen minulle sanottiin Tampereella, että olemme ennakkotapaus: jos me saisimme kyltin, tulisi sata muutakin vaatimaan lupaa. Voi siis olettaa, että Tiehallinnolla ei ole koskaan ollut edes aikomusta antaa mitään lupia. Mutta miksi sitten ihmisiä pidetään pilkkanaan neuvomalla miten lupa-anomukset ja kaikki kiemurat pitäisi tehdä? Tämä on rumaa peliä asioiden lykkäämiseksi. Olisivat suoraan sanoneet, ettei mitään lupia tulla myöntämään! Mutta eivät ihmiset sellaiseen suostuisi, vaan vaatisivat oikeutta, joten Tiehallinto vitkastelemalla houkuttelee yrittäjät ansaan ja luovuttamaan.

Kasvihuoneilmiön kyltin eväämisen syyksi lupapäätöksessä on esitetty nykyhetki. Kielteistä päätöstä perustellaan nimenomaan sillä, että moottoritien tiepalvelut ovat tällä hetkellä riittävät. Lahtinen sitä vastoin kertoi asiaa voitavan tarkastella uudelleen ”kahden vuoden” päästä, siis kun moottoritielle nyt vasta rakenteilla ja suunnitteilla olevat uudet tiepalvelupisteet ovat mahdollisesti jo valmiita! Koko lupapäätöksen perustelut ja asian uudelleentarkastelut eivät näin ollen kestä moraalista eivätkä juridista tarkastelua, vaan ovat kullattuihin kääröihin käärittyjä valheita!

Tällä hetkellä Muurla–Lohja välisellä noin 60 km alueella on vain yksi opastettu ravitsemusta harjoittava palvelupiste! Rakenteilla ja suunnitteilla on kyllä suuria asemia tien varteen, esimerkiksi Karnaisiin valmistuu yksi kesällä 2009 ja Sammatti/Nummi-liittymään on suunnitteilla toinen, mutta jos Tiehallinnon mielestä palvelut ovat jo nyt riittävät, niin ettei meille sen vuoksi voida myöntää opastelupaa (katso Tiehallinnon lupapäätös ja valitukseni hallinto-oikeuteen), niin mitä lohduttelemista siinä on, että kahden vuoden päästä he päättävät asioista uudelleen – kun palveluita on mitä ilmeisimmin tullut lisää? Vai kaatuisivatko muka nuo kaikki uudet jättiläispalvelupisteet niin, ettei jäljelle jäisi edes sitä ainoaa nykyistä palvelupistettä, Teboil Kivihovia, niin että tiepalvelutilanne olisi vielä nykyistäkin huonompi? Miten meillä kahden vuoden päästä olisi muka paremmat mahdollisuudet saada kyltti? Tai olisiko Kasvihuoneilmiötä silloin enää olemassakaan ilman opastusta?

Ainakin Tampereen opastuslupa-asioita käsittelevät Tiehallinnon virkamiehet ovat yrittäjien tappajia ja valehtelijoita, ja he tasan tarkkaan tietävät mitä tekevät uuvuttaessaan meitä yrittäjiä monien kuukausien odottamisella. Tappaminen voi tapahtua myös hitaasti. Hyväuskoinen yrittäjä kidutetaan henkisesti kuoliaaksi laittamalla hänet odottamaan ja odottamaan lupaa, jota ei koskaan ole tulossa. Kun asiat vielä käsitellään yksitellen ja annetaan valheellinen kuva siitä, että lupahakemuksia voi tehdä ja jättää hyvässä uskossa, estetään vielä pienyrittäjien yhteistoimintakin. Kun yrittäjäkollegani taistelevat ja pettyvät yksikseen, tai lopettavat kokonaan yrityksensä, niin Tiehallinnon julma ja armoton opastuslupapolitiikka ei toistaiseksi ole edes ylittänyt uutiskynnystä.

Takaisin alkuun^

9. Edistystä vai taantumusta?

Tiehallinnon toimesta pienyrittäjät katoavat teiden varsilta ja tilalle tulee kasvottomia persoonattomia jättiläisiä. Iltalehden Haapio ilmaisee asian koskettavalla tavalla artikkelissaan "Viikate Viuhuu Ykköstiellä":

"...poikkeaminen vanhan tien taukopaikoilla löi ällikällä ja toi surun puseroon. Rikas valikoima erilaisia miljöitä, tyylejä, toiminta-ajatuksia. Räätälöityä tarjontaa kaikille, rekkamiehistä presidentteihin. Fantastisia, palvelualttiita ihmisiä. Tien arkea ja romantiikkaa. Ja kaikki tämä pois menevää maailmaa --- Väkeä vähennetään, tarjontaa ja aukioloaikoja supistetaan. Ja mitä saa moottoritiellä matkaaja tilalle? 3-4 jättiasemaa, joissa tarjonta on massoille. Ketjujen valikoimat, kasvottomat myyjät, tehokkuden ja kiireen. Edistys voi olla taantumusta. Harmi, että se on sitä niin usein." (Iltalehti 10.10.2008)

Takaisin alkuun^

10. Ei enää sensuuria

Kun nyt näen, millaista peliä Tiehallinto pelaa, olen päättänyt palauttaa kaiken Tiehallinnon pyynnöstä sensuroidun materiaalin takaisin Internettiin. Hekan seikkailut siis jatkuvat, enkä suostu enää niiden sensuroimiseen Tiehallinnon painostuksesta, sillä kaikkien näiden vastoinkäymisten keskellä on Heka minulle todellinen tuki ja voimia-antava PR-pupu!

Julkaisen samalla saamani sekä kielteisen lupapääksen kokonaisuudessaan että Helsingin Hallinto-oikeuteen tekemäni valituksen, joista käy ilmi, kuinka valheet ja epäeettiset päätökset peitellään hienolta näyttävillä pykälillä.

Lisäksi pyrin tästedes antamaan nettisivujemme lukijoille tarkempia tietoja tilanteestamme.

Takaisin alkuun^

11. Kiitokset vetoomuksen allekirjoittaneille

Suurimman kiitoksen haluan antaa niille jo lähes 10 000:lle Tiehallinnolle osoittamani vetoomuksen allekirjoittaneelle, jotka näin ovat selkeästi ilmaisseet arvostavansa suurista ketjuista poikkeavia persoonallisia tienvarsipalveluita. Kuinkahan monelta Tiehallinto on kysellyt mielipiteitä ja toiveita siitä millaisia tienvarsipalveluita ihmiset, te todelliset tienkäyttäjät, haluaisitte?

Ystävällisin terveisin,
Elisa Palonen

 

Aiheesta muualla:

* Kielletty uutinen: Kasvihuoneilmiön uutinen: Heka valmistautuu taisteluun
* Kielletty video: Heka ampuu singolla
* Kielletty video: Heka Jäniksen ja Jussi-jättikanin itsenäisyyspäivä
* 3.11.2008: Tiehallinnon lupapäätös Kasvihuoneilmiön opastelupahakemukseen
* 9.12.2008: Kasvihuoneilmiön valitus lupapäätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen
Liite valitukseen: Kartta tien avaamisen hetkellä toimivista ravitsemusta harjoittavista tiepalvelupisteistä Muurla–Lohja-välillä
* Helsingin hallinto-oikeus pyysi 12.12.2008 Tiehallinnolta lausunnon Diverssikauppa EP Ky:n tekemästä valituksesta ja 12.2.2009 Kasvihuoneilmiöltä vastaselityksen Tiehallinnon lausuntoon: Vastaselityspyyntö ja Tiehallinnon lausunto Kasvihuoneilmiön tekemästä valituksesta.
* 16.4.2009: Kasvihuoneilmiön vastaselitys hallinto-oikeudelle